2011. augusztus 2., kedd

Hagymás uborkasaláta télire





Tavaly apu kóstoltatta meg velem ezt a savanyúságot és én azonnal beleszerettem, nem tudtam olyan mennyiséget készíteni belőle, ami el ne fogyott volna (még a tél előtt:)). Azért egy üveggel betartottam, de karácsonynál tovább az sem maradt a kamrában:)

Végtelenül egyszerű elkészíteni és végtelenül finom. Sokkal nagyobb sikere van nálunk, mint a csalamádénak.

*frissítés

Hagymás uborkasaláta télire

Hozzávalók:
  • 4 kg uborka
  • 1 kg hagyma
  • 1 marék jódozatlan só
  • 1 cs (20 g) mustármag
  • 7 dl 10%-os ecet
  • 8 dl cukor
  • 10 szem feketebors
  • 1 kk. Nátrium-benzoát
  • *1/2 kk. borkén (2013-ban tettem hozzá ezt is és így sokkal tovább ropogós marad az ubi, nem puhul föl áltában)
Lehetőség szerint ne válasszunk túl nagy uborkát, és legyenek minél zsengébbek, mert a kisebbek finomabbak lesznek. A beraknivaló és a salátának való uborka közötti méret az igazi.
Kefével alaposan sikáljuk meg őket, és hámozás nélkül gyaluljuk le uborkagyalun.

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté és nagyon éles késsel szeleteljük föl, nagyon vékony félkarikákra.
Aki olyan szerencsés, hogy a gyaluja van olyan éles, hogy elviszi a hagymát az csinálja azzal, az enyém sajnos képtelen rá.:)

A hagymát adjuk az uborkához, szórjuk meg a sóval, mustármaggal, borssal, cukorral, majd öntsük nyakon az ecettel.

Ha csak 20 %-os ecettel rendelkezünk, akkor abból használjunk csak 3,5 dl-t. Majd forraljunk föl 3,5 dl vizet és hűtsük ki, keverjük össze az ecettel és úgy öntsük rá az ubira, mert így biztosan elég lesz majd a levünk.

Húzzunk félre egy kevés salit és az alatta lévő lében keverjünk el egy kávéskanál nátrium-benzoátot.
* a borként.
Alaposan keverjük össze a salátát, erre a legalkalmasabb a kezünk.

Takarjuk le és tegyük hűvös helyre 24 órára.

Alaposan kimosott és mikróban 3 perc alatt kifertőtlenített üvegekbe töltsük a salátát, de ne nyomkodjuk ki előtte, csak szépen lazán tegyük az üvegbe. A végén mindegyiket öntsük színig a levével.

A fémkupak alá tegyünk egy réteg celofánt, hogy az ecet ne tudja kikezdeni a kupakot, majd zárjuk le és költöztessük a kamrába, hűvös, sötét helyre.

Mivel már másnap is teljes értékű, ezért tartósítószer nélkül is elkészíthetünk kisebb mennyiséget és egy tálban, hűtőben tárolva nyugodtam rájárogathatunk. Egy hétig biztosan eláll.

27 megjegyzés:

  1. Ez a savanyúság nagyon finom télen,egyszer régen tettem,nem is tudom,hogy miért ment feledésbe.Köszi,hogy eszembejutattad.

    VálaszTörlés
  2. Nálam is megvan, én svéduborka néven ismerem. Nagyon finom, főleg kaporral. :)

    VálaszTörlés
  3. Igen!!! Én is szoktam csinálni,a Házi befőzés könyvből, még az átkosból való:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó lehet, ezt a fajtát nem ismerem, de lehet hogy most kipróbálom. Mást most úgy sem teszek el pedig szeretjük a savanyúságot!

    VálaszTörlés
  5. Úgy látom nem ismeretlen a számotokra.:) Egyszerűen nálunk nincs az a mennyiség ami el ne fogyna:)

    Éva!
    Próbáld ki kisebb mennyiséggel, imádni fogod!

    VálaszTörlés
  6. próba alá helyeztetik. még ma.

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    Remélem elmondod majd, ízlett e?!

    4Gyerek!
    De jó!!!:) Kérlek feltétlenül írd majd meg, hogy elnyerte e a tetszéseteket!

    VálaszTörlés
  8. na, végül most került bele minden a dézsába, holnapig állni fog.
    egy gyors kérdés még azért: felétek mekkora egy tasak mustármag? avagy amit használtál, az mekkora súlyban? ami itthon volt nekem, az 20 gramm, de amit most vettünk a boltban az 50 gr.
    heeeeeelp

    VálaszTörlés
  9. Remélem még nem késő, csak most kerültem a gép elé. 20 g-os a mifelénk kapható mustármag. Pontosítom a receptet. Fel sem merült bennem, hogy lehet más nagyságú csomag is:) Izgatottan várom, hogy fog ízleni:)

    VálaszTörlés
  10. Köszi. Nem volt késő, hisz ha netán még kellett volna bele tenni, akkor ma is tehettem volna. De akkor jól lottóztam (kéne játszanom is?).
    Egyenlőre szuper az íze, felnőttekül nekünk ízlik.

    Sajna elég nagyok voltak az uborkák, a kisebbeket egyben tettem el a fakanálforgatós Alíz ánizsos receptje alapján, a többit vágni kellett. Így esett a választás a Te receptedre, amit ismét nem kicsiben műveltünk, hisz a fenti adagot 6,7-es szorzóval sikerült üvegbe tenni ma estére.

    VálaszTörlés
  11. Jó volt a megérzés, mindenképpen vegyél lottót!:)
    Az íze csak még jobb lesz ahogy érik. Látom hűek maradtatok magatokhoz, már ami a mennyiségeket illeti, már meg sem lepődöm:) Nálunk már 6 kilónyi mennyiség lazán elfogyott (arra játszok, hogy eltelítem őket és akkor talán a többinek van esélye megérni a telet:)), a legújabb négykilós adag épp a holnapot várja a fürdőszobában (nálam ott lényegesen hűvösebb van, mint a spajzban az sajnos a hűtők miatt alkalmatlan befőtt tárolására, arra a nyári konyhát használom:)) és tervezem még legalább 8 kiló eltételét, akkor talán elég lesz valameddig.
    Nagyon jól esik, hogy ilyen bizalmat szavaztál nekem, hogy ekkora mennyiségű uborkát rátettél a receptre! Annak aztán meg tényleg nagyon örülök, hogy ízlik is!:)

    VálaszTörlés
  12. Szia! Én is megcsináltam tegnap este már abból ettünk a vacsi mellé, természetesen ami nem fért bele az üvegbe. Nagyon köszi a receptet, ízlett az egész családnak. Biztos lesz még folytatása.

    VálaszTörlés
  13. Szia !
    Nekem annyi bajom van vele, hogy a recept szerint egy kicsit savanyú lett 20% ecetet használtam a leírás szerin. A cukor az 8 dkg ? mert itt dl-t látok.

    VálaszTörlés
  14. Szia Karesz!

    A cukor nem 8 dkg, hanem 8 dl. Ha 8 dkg cukrot adtál, hozzá az nagyon kevés, lehet hogy az volt a baj. Ha pedig mindent a recept szerint csináltál és Nektek mégis savanyú, akkor próbáld meg kevesebb ecettel, vagy több cukorral. Végül is mindenkinek más az ízlése:) Remélem tudtam segíteni!:)

    VálaszTörlés
  15. Klaudia!
    Nagyon örülök, hogy elnyerte a család tetszését!:)

    VálaszTörlés
  16. Szia !
    Köszi akkor 8 dl cukor decis pohárból 8 db. Miután tegnap raktam össze még tettem beel cukro aztán vártam egy kicsit és ment az üvegbe remélem nem romlik meg.
    Köszi
    Károly

    VálaszTörlés
  17. Karesz!
    Biztosan nem fog megromlani attól, hogy később tetted bele a cukrot. Nem kóstoltad meg a cukrosabb verzióban? Kíváncsi lennék, így már fogyaszthatónak találtad e?:)

    VálaszTörlés
  18. Hogy megőrizze a színét, borkén nem kell bele? A legtöbb savanyúság írja, de én nem nagyon szeretem. Éva

    VálaszTörlés
  19. Szia Éva!
    Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, remélem még nem késő!:) Én nem szoktam bele tenni borként, valamennyit fakul, állás közben, de nem vészes.

    VálaszTörlés
  20. Nagyon finom! Én nyár végén, amikor már kevesebb az alapanyag, szedek hozzá zöld paradicsomot, piros és zöld húsos paprikát is. Próbáljátok ki!

    VálaszTörlés
  21. ENNÉL JOBB SAVANYÚSÁG A VILÁGON NINCS !!!!!

    VálaszTörlés
  22. NagOn örülök,h.a sok recept közül ezt választottam!:))A gyerekeim elől el kellett zárnom,ìgy is csipegették,mi lesz 24h.mùlva???? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))))) Nálunk még soha nem sikerült eltenni akkora mennyiséget ami november végéig kitartott volna:))))) Nagyon örülök a sikernek!:)

      Törlés
  23. lehet zöldparadicsomot tenni hozzá?

    VálaszTörlés
  24. A mustármagra nem harapsz rá evés közben? Én helyette egy fej fokhagymát tettem felszeletelve,nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha találkozok mustármaggal, de megmondom őszintén az engem nem zavar, felpuhul és nincs határozott íze. Nem így a koriandernek :) Na azt ezért nem teszek bele :) A fokhagyma jó ötlet, kíváncsi lennék az ízhatásra.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...